İnternet sektörü için güzel bir yılı daha geride bıraktık. Kampanya, proje, trafik, hedef derken nasıl geçtiğini anlayamadığımız 2012’yi bitirdik. Şirketler, ajanslar 2013 stratejilerini hazırlıyor hatta çoktan hazırladı bile. 2013 bizlere reklam harcamaları olarak nasıl dönüş yapacak? Display, search, mobil, video gibi başlıklar 2013’de ne kadar büyüme yakalayacak? Geçen yıl bu zamanlar 2012 ile ilgili tahminlerimi burada yazmıştım. Ayrıca 2011 harcamaları ile ilgili yazıya buradan, 2012 ilk 6 ay reklam yatırımlarına da buradan ulaşabilirsiniz.
Genel olarak 2012’ye baktığımızda dijital bütçeler bazında güzel bir yıl geçirdik. Genel reklam pastasındaki dijital harcama payları arttı, Avrupa’da reklam bütçelerinin 5’te 1’i dijital reklam yatırımlarına ayrılmış durumda. Türkiye genelinde, 2012 ilk 6 ayı 416.77 Milyon TL ile kapayan dijital harcamaların yıl sonunda geçen yıla oranla (2011) %40 büyüme ile 1 milyar TL ortalaması ile kapatacağı öngörülmekte. (IAB Turkiye).
Gelelim 2013 için öngörü ve yorumlarıma…
Yeni yılda, markaların dijitale ayırmış olduğu pazarlama bütçeleri artacak. Standart kullanımlar yerine bütçelerini daha çok proje bazlı yaratıcı çalışmalarda, daha içerik ile bütünleştikleri reklam kurguları ile tüketmeye özen gösterecekler. Facebook ve Twitter 2012’de reklam modelleri üzerindeki çalışmalarını arttıracak. Yıl içerisinde adını en çok duyduğumuz mobil ve video yıl içerisinde atağına hız kesmeden devam edecek, hatta bence 2013 “mobil yılı” olacak. Gün içerisinde neredeyse elimizden hiç düşmeyen akıllı telefonlar için operatörlerin sektördeki inanılmaz rekabeti, son çeyreklerdeki mobil kullanım/veri tüketiminin ciddi artış tablosu ve markaların iOS/Android platformlardaki yer alma stratejileri bunun en büyük kanıtı. Video ise daha önceki yıllardaki pasta payını arttırarak 2013 içerisinde büyümesine devam edecek. Yıl içerisinde YouTube Türkiye’nin de pazara girmesi video sektörüne ayrı bir renk katacak.
Sosyal medya konusuna gelince, geçtiğimiz yıl içerisinde birçok sosyal medya projesi ile markalar doygunluğa ulaştı. Yeni yılda birbirlerini tekrar eden sosyal medya projelerinden öte, markalar bütçelerini çok daha yaratıcı ve maksimum fayda sağlayacak projelere kaydıracaklar. Lokasyon bazlı uygulamalar da bence bu yıl içerisinde daha da değer kazanacak.
Arama motoru reklam yatırımları (Search) ve Display reklamlar çizgisini genel olarak koruyacak. Yıl sonu reklam yatırımları kapanışında ise Search yine önceki yıllardaki gibi Display’in bir adım önünde yılı kapatacak.
Değinmek istediğim diğer bir mecra ise Smart TV’ler. 2013 yılı içerisinde Smart TV’ler ile yapılacak olan işbirlikleri artacak. İçerik sağlayan birçok websitesi/yapım-film yapım şirketleri içeriklerini TV’lere entegre kurgular ile birleştirecekler.
Genel olarak Türkiye reklam pazarınının önümüzdeki üç yılını özetle yorumlamak gerekirse;
– TV; Sektördeki birinciliğini (uzun bir süre daha) koruyacak
– Online; En hızlı büyüyen oyuncu ünvanı ile ilerleyecek ve TV’nin harcama oranlarından daha yüksek bir hızla büyüdüğü için yakın gelecekte TV harcamasına çok yaklaşacak.
– Print/Magazine; Ne yazık ki reklam harcamaları belirli bir seviyede sabit küçük artışlarla gittikten sonra, düşecek. Özellikle dergiler için online yayına geçmesi hayati bir unsur olacak.
– Outdoor; Uzun bir süre daha şu an ki çizgisini koruyacak. Çok büyük bir artış/azalma görülmeyecektir.
Rakamlarla…
- 1 Yılda 1.4 Milyon yeni internet kullanıcısına sahip olduk. Bu katılımla beraber internet nüfusu 26 Milyon kişiye ulaştı. (IAB Türkiye)
- İnternet kullanıcılarının %56’sı her gün internete giriyor. (IAB Türkiye)
- Türkiye’de nüfusun %59’u internette. (Reklam Sempozyumu’12)
- Haftada 18.7 saat TV’de, 18.6 saat de internette vakit geçiriyoruz. (Reklam Sempozyumu’12)
- Son güncel rakam ile Türkiye’de 32 milyon’nun üzerinde Facebook üyesi bulunmakta. Bunun %63’ü erkek, %37’si kadın. (Socialbakers)
- Dünya çapında 350 milyondan fazla kişi Facebook’a neredeyse bağımlılığı hale gelmiş durumda. (PRDaily)
- Her saniyede 750 yeni tweet gönderiliyor. Eğer Twitter bir ülke olsaydı dünyanın en büyük 12. ülkesi olurdu. Günlük 175 milyon tweet.(PRDaily)
- Ortalama bir ziyaretçi YouTube’da ortalama 15 dakika geçiriyor. (PRDaily)
- Dünyada her gün 114.8 Milyar e-posta gönderiliyor. Bunların 89 Milyarı iş ile alakalı, 55.8 Milyarı ise kişisel postalar. Bu e-postaların %27’si mobil cihazlardan okunurken, %20.6’sı akıllı telefonlardan, %6.8’lik bölümü ise tabletlerden okunuyor (Mashable)
- 2012 yılı boyunca 146 farklı dilde 1.2 trilyon arama gerçekleştirildi. (Google)
- Ortalama olarak mesai saatimizin %28’sinde e-posta okuyup cevaplıyoruz. Haftada ortalama 11.2 saat (Haftalık 40 saat çalışma süresi baz alınmıştır.) (Mashable)
- Türkiye’de ayda 1 Milyon civarı cep telefonu satılmakta. Bunların %30’u akıllı telefon (ITC2012 Konferansı)
- Dünyadaki mobil uygulama pazarı 2 yilda 64 milyar dolara çıktı ve 2011 yılında dünyada 185 milyar uygulama indirildi. (ITC2012 Konferansı)
- Şu anda internete bağlı cihaz sayısı 7 Milyar. 2020’de ise 60 Milyar olması bekleniyor. (ITC2012 Konferansı)
- Türkiye’deki mobil penetrasyon oranı %88.5. 3G abone sayısı ise 37.7 Milyon (BTK)
- 2012’de Wi-Fi cihaz sayısı 5 milyara ulaşmış bulunmakta. (ABI Research)
- Twitter 200 milyon aktif kullanıcı barajını geçti. (Twitter) Ayrıca her saniye 11 yeni kullanıcı Twitter’a üye oluyor.
Aşağıda, internet reklamcılığı ile ilgili olarak US/Global datalar bulunmakta. İncelemenizde fayda olabilir…
Satış hedeflerinin tuttuğu, yaratıcı projelerle dolu, internetin daha da büyüdüğü bir yıl ümidiyle…
2 comments